skip to main content

Poëtische tuin

De Groene tuin 
De tuin was na het plaatsen van de aanbouw aan een metamorfose toe. De wens is om het groen door te trekken tot aan de woning. Veel groenblijvende planten in de buurt van de gevel, zodat je ook in de winter ‘groen wegkijkt.
Engels
Een hint naar de Engelse landschapsstijl. Grassen en bloemenborders, coulissenwerking door middel van de krentenboompjes, maakt verschillende kamers in de tuin. Met de beperkte ruimte is de Engelse sfeer toch benaderd.

Tuin Eindhoven

Natuurlijke tuin 
De tuin heeft nu een vijver en een aantal onnodige hoogteverschillen. De wens is ‘meer en diverser groen’
Kleurrijk
De wens was ook om een iets groter grasveld te maken, waar je lekker op kunt chillen. Plantrandjes worden plantvakken, ze worden voller en diverser. Er wordt een mooie mix gemaakt tussen siergrassen en beplanting. Heesters, en onderbeplanting. De plantvakken worden ingericht met een diversiteit aan soorten, zodat er (bijna) altijds iets bloeit in de tuin.

Patiotuin Amaliahof

Klein maar groen! 
De tuin is relatief klein. De wens van de bewoners was, om zoveel mogelijk op ‘groen’ te kijken vanuit de woning. Ik heb gekozen om het pad te laten meanderen door de tuin, om zo groene plekken te creëren in de zichtlijnen.
Alle seizoenen
De beplanting is afwisselend, maar niet te hoog, omdat het anders snel dichtgroeit. Er is een mooie mix gemaakt tussen groenblijvende en bladverliezend, zodat de tui in de winter ook nog groen oogt. De plantvakken worden ingericht met een diversiteit aan soorten, zodat er (bijna) altijds iets bloeit in de tuin.

Tuin Marike en Edwin

Het rode huis met de luiken 
De woning van Edwin en Marike is een opvallende verschijning: een statig herenhuis met dieprode luiken. De voortuin wordt ingezet als voetstuk van deze prachtige woning. De beplanting wordt uitgezocht op rode tinten in de herfst zoals krentenboompjes en beukenhaag. Eens per jaar verandert de voortuin in een knallende rode verschijning. De krentenboompjes werken ook als “vitrage” tegen de inkijk vanaf de straat.

Weelderige tuin met fijne plekken
De achtertuin krijgt een natuurlijke opzet met weelderige beplanting. In een sterke basis van bloemrijk gras worden de belangrijkste looproutes weggemaaid en komt de parel van de tuin, de oude beuk, volledig tot zijn recht. Beplantingsgroepen vormen coulissen en zorgen voor dieptewerking en verrassende doorkijken. Twee terrassen bieden fijne verblijfsplekken; één voor tafelen dichtbij de woning en één voor borrelen aan de voet van de beuk. De praktische functies worden gebundeld (parkeren, fietsenstalling en bergruimte) in een strakke carpoort met aangrenzende schuur inclusief veranda.

De groene tuin Geldrop

Weelderige tuin met diepte 
De basis van de tuin bestaat uit een aantal organissch gevormde vlakken waarin verschillende soorten beplanting staan. De indeling en beplanting is los en informeel. Beplantingsgroepen vormen coulissen en zorgen voor dieptewerking en verrassende doorkijken in de tuin. Er zijn twee zitplekken; één aan het huis en één achter in de tuin (prieel). De zitplek aan het huis is klein en bedoeld voor korte momenten of kleine samenstellingen. De zitplek bij het prieel is wat ruimer en comfortabeler. Bedoeld om (lange avonden) gezellig met vrienden buiten te zitten.
eat it!
Mogelijk kan deze zitplek nog uitgebreid worden met een buitenhaard, waardoor de avonden nog langer kunnen worden! Aandacht voor de erfafscheidingen als begrenzing van de tuin. Langs de lange zijden komen klimplanten om het groenbeeld te versterken. De beplanting is afwisselend sierbeplanting, kruiden en eetbate beplanting. De plantvakken worden ingericht met een diversiteit aan soorten, zodat er (bijna) altijds iets bloeit in de tuin. De plantvakken nemen de bestaande muurtjes in zich op en de beplanting zorgt ervoor dat deze muurtjes wegvallen.

Tuin Bregje en Emile

Rust, regelmaat en rafelranden
Verhoogde brede borders met een bielzen rand, Deze rand kan ook als spel/zit aanleiding gezien worden. Alle verharding heeft een rafelige rand om een speelse, vriendelijke overloop van harde materialen (steen) naar zachte materialen (gras) te krijgen. Groot terras achterin de tuin, waar deels zon en deels schaduw is.

De tuin is duidelijk en contrastrijk. De kleuren van de tuin combineren mooi met elkaar; de grijze steen, met het donkere hout en het heldergroene gras. Verder is gekozen om als bloemen en bloesem voor wit en paars bloeiende planten te kiezen om een duidelijk kleurbeeld te maken in de tuin.